Maakt

boeren

beter.

Beter boeren door een workshop van Klevet Koeienpraktijk

Klevet Koeienpraktijk is geen gewone dierenartsenpraktijk. Klevet Koeienpraktijk wil geen koeien beter maken maar boeren beter maken. De missie van Klevet Koeienpraktijk is veehouders te coachen in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Als de veehouder er in slaagt zijn werkwijze te verbeteren, zal de algemene gezondheid én het rendement op het bedrijf verbeteren. Klevet Koeienpraktijk adviseert individuele melkveehouders, en begeleidt daarnaast ook veehouders in groepsverband.

De volgende thema’s kunnen als workshop aan veehouders gegeven worden:

1. Een succesvolle transitieperiode is de basis voor elk bedrijf.

Een succesvolle transitie is veel meer dan het berekenen van een droogstandsrantsoen. Pak je de problemen echt bij de basis aan of gebruik je liever correctiemiddelen als managementtool?

2. Met een goede klauwgezondheid loopt het beter.

Klauwgezondheid is, naast vruchtbaarheid en uiergezondheid, een belangrijke reden waarom koeien vervroegd het bedrijf verlaten. Met een goed plan van aanpak, gericht op preventie, zal de klauwgezondheid met sprongen vooruit gaan!

3. Zonder vruchtbaarheid geen toekomst.

Een koe die vlot drachtig wordt is het resultaat van een succesvolle transitieperiode, van goed voeren tijdens de lactatie en van een goede klauwgezondheid. Bij een vlotte dracht is alles op zijn plek gevallen, maar wat kun jij doen om dit te bereiken?

4. Kalveropfok: krijg ze maar eens groot!

Kalveren opfokken is een vak op zich. Het is een investering voor de toekomst. Zorg dat deze investering rendeert zodat je uiteindelijk trots kunt zijn op jouw kalfvaarzen. Het jongvee van nu is de melkveestapel van de toekomst, hoe krijg je ze groot?

5. Beter melken met gezonde uiers.

Veel klinische mastitis of een hoog celgetal is niet iets wat je zomaar overkomt. Stop met achter de feiten aanlopen en alleen maar koeien te behandelen. Kennis van de kiem geeft inzicht in een goede preventieve aanpak.

6. Duurzaam duurt het langst.

Een hogere levensproductie is de basis van een duurzame melkveehouderij. Hoe voorkom je vervroegde uitval en maak je maximaal gebruik van de potentie van je koeien?

7. Omgang met koeien: bekijk het eens door de ogen van een koe.

Wordt bewust bekwaam en begrijp het gedrag van uw koeien. Door kennis meer inzicht. En door inzicht meer arbeidsvreugde. Zonder stress geeft een koe meer melk! Deze workshop is toegelaten binnen het Beter Leven-Keurmerk.

Organisatie: een workshop is op locatie bij een melkveehouder, duurt van 10 tot 15 uur met lunch, en kent een theoriegedeelte (keukentafel) en een praktijkgedeelte (op stal). De kosten voor deelname aan een workshop bedragen €160,- per melkveehouder (inclusief lunch). Een workshop heeft minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers.

“Wil jij de diergezondheid verbeteren? Sta je open voor coaching door een dierenarts met 25 jaar praktijkervaring? En wil je ook jouw eigen ervaring delen met andere melkveehouders? Dan is een workshop van Klevet Koeienpraktijk iets voor jou!

Een workshop bij een veehouder thuis is de manier om laagdrempelig, praktisch en interactief van elkaar te leren. Wil jij beter boeren, geef je dan op voor één van de workshops via de mail of telefoon.”

Mark van Kleef

Eigenaar, Klevet Koeienpraktijk